НОВИНИ

______________________________________________________________________


Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Кафедра історії стародавнього світу та середніх віків історичного факультету
Центр українських студій імені Д. І. Багалія філософського факультету
Українська Асоціація Візантійських Студій

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

3 травня 2018 р.

відбудеться круглий стіл
Професор Харківського університету Владислав Бузескул –
антикознавець, медієвіст, історик науки
(до 160-річчя від дня народження науковця
та
40-річчя заснування кафедри
історії стародавнього світу та середніх віків)

 

«Я могу назвать себя ”доморощенным ученым“ – всю свою школу я прошел в Харькове, все свои работы написал в Харькове», – сказав про себе видатний антикознавець Владислав Петрович Бузескул (1858–1931) у відповідь на привітання та доповіді, що пролунали на його честь під час урочистої академії з нагоди 70-річчя від дня його народження на засіданні кафедри історії європейської культури Харківського інституту народної освіти. Дійсно, усі свої роботи професор В. П. Бузескул підготував на матеріалах бібліотеки Харківського університету, друкувався переважно у Харкові, цікавився історією та сучасністю своєї Alma mater, з глибокою повагою ставився до колег та студентів. В. П. Бузескул не публікувався у фахових західноєвропейських часописах і відмовив, коли йому запропонували очолити кафедру в Московському університеті.

Ми можемо лише здогадуватись, чим пояснюється така позиція – особливостями характеру В. П. Бузескула, його винятковою любов’ю до Харківського університету чи просто збігом обставин. Однак можна впевнено стверджувати, що пильний погляд непересічного харківського науковця крізь пенсне був однаково глибоким, уважним, критичним та водночас сповненим поваги та любові як до афінської полісної демократії часів Перикла, так і до сучасних йому відкриттів джерел з історії Стародавнього Світу, як до історіографії всесвітньої історії у Російській імперії ХІХ – початку ХХ ст., так і до життя рідного Харківського університету. До сьогодні постать та науковий спадок В. П. Бузескула є актуальними та гідними уваги й ушанування.

Запрошуємо усіх зацікавлених зголошуватися до участі у круглому столі на честь 160-річчя від дня народження науковця та 40-річчя заснування кафедри історії стародавнього світу та середніх віків історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, надсилаючи заявки з інформацією про доповідача, темою доповіді та короткою анотацією (до 500 знаків).

Час проведення: 3 травня 2018 р., 10.00–16.00

Крайній термін подання заявки: 15 квітня 2018 р.

Місце проведення: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, майдан Свободи, 6 (північний корпус), ауд. 487, Центр українських студій імені Д. І. Багалія.

Контакти:

e-mail: marinadomanovska@gmail.com (просимо писати «БУЗЕСКУЛ» у полі «Тема листа»)

тел.: 067-297-53-54 (Марина Домановська)

ОРГКОМІТЕТ

Інформаційний лист (.pdf)

____________________________________________________________________________