НОВИНИ

Перемога нашої команди в змаганнях з БЖД


19 вересня 2014 року

12-14 вересня 2014 р., в Одесі, на спортивно-оздоровчій базі Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова "Чорноморка" пройшов I-й Всеукраїнський методичний семінар-тренінг з безпеки життєдіяльності, який було приурочено до 220-ї річниці заснування міста Одеси та 150-річчя заснування ОНУ ім. І. І. Мечникова. Мета заходу була спрямована на популяризацію серед молоді здорового та безпечного способу життя, формування свідомого та відповідального ставлення до питань особистої та колективної безпеки, залучення молоді до занять прикладними видами спорту, які спрямовані на підготовку людини до дій у надзвичайних ситуаціях, надання само- та взаємодопомоги, сприяння фізичному розвитку, оздоровленню молоді та її патріотичному вихованню.

Наш Університет представляла команда філософського факультету спеціальності "Здоров'я людини" (2 та 4 курси) у кількості 7 осіб. Назва команди "Каразінци" була прийнята одностайно. Девіз команди "Omnes quantum potes, juva (лат.) / Допомагай, доки ти живий!", на думку суддів, був дуже креативний.



У семінарі-тренінгу взяли участь 18 команд з вищих навчальних закладів з різних регіонів України: НТУУ Київського політехнічного університету, Дніпропетровської державної фінансової академії, Рівненського державного гуманітарного університету, Південно-українського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, а також 13 команд з усіх факультетів та інститутів Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова.

"Небезпека чатує нас на кожному кроці, від знань правил безпеки життєдіяльності та уміння правильно діяти в різних екстремальних ситуаціях залежить людське життя. Гасло "Єдина країна. Единая страна" ще більше єднає нас, і я хотів би побажати, щоб воно було втілено у життя і у наступних семінарах брали участь кримчани, дончани та луганчани, семінар дійсно став всеукраїнським", звернувся до присутніх Вадим Хмарський проректор з науково-педагогічної роботи Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова.

"Сьогодні у світі та в Україні виникає багато надзвичайних ситуацій, як техногенного характеру, природного та соціального-політичного характеру, в яких гинуть люди,. На жаль, з року в рік, їх кількість лише зростає. Сьогодні на Сході Україні триває АТО, тому готовність до виникнення до різних НС, уміння правильно діяти у них, своєчасно прийти на допомогу і врятувати життя людям, актуально, як ніколи", звернувся до учасників Андрій Галак начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України в Одеській області.

Всі учасники семінару мали змогу прийняти активну участь у майстер-класі Навчально-методичного центру з Цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області "ШКОЛА БЕЗПЕКИ" та психологічному тренінзі "Психологічна сталість у надзвичайних ситуаціях".



Оцінка змагань проходила в декілька етапів: ліквідація загорання за допомогою вогнегасника, рятування та евакуація людей із задимленого приміщення, надання першої медичної допомоги постраждалим на воді, проведення реанімаційних заходів, надання долікарської допомоги під час переломів, кровотеч, осколочних і вогнепальних пораненнях, проходження крутонаклонної переправи, дії в зоні хімічного зараження, евакуація із обвалів будинків, транспортування постраждалих на ношах та інше.



Додатково оцінювалася командна участь у загальних заходах (майстер-класах та тренінгах, руханка та конкурс "Візитка").



Рятувальники Київського районного відділу ГУ ДСНС України в Одеській області продемонстрували присутнім бойове розгортання та гасіння умовної пожежі. За лічені хвилини імпровізована пожежа була успішно ліквідована. Деякі юнаки та дівчата виступили у ролі рятувальників і спробували свої сили у гасінні умовної пожежі.



Далі семінар перемістився на морський пляж, де працівники водолазно-рятувальної служби Одеської міської ради розповіли та показали студентам, як користуватися водолазним спорядженням: аквалангами, різними видами гідрокостюмів, ластами, масками, тощо.



14-го вересня відбулося підведення підсумків І-го Всеукраїнського методичного семінару-тренінгу з безпеки життєдіяльності. В урочистій обстановці усім його учасникам (включаючи керівників команди доц. Тимченко Г. М. та ст. викл. Тимченко А. М.) були вручені іменні сертифікати про проходження підвищення кваліфікації з безпеки життєдіяльності (захист населення під час надзвичайних ситуацій та перша медична допомога у невідкладних станах) та відзначені переможці. Так у тяжкій та напруженій боротьбі команда Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна зайняла І місце на I-му Всеукраїнському методичному семінару-тренінгу з безпеки життєдіяльності.





___________________________________________________________