НОВИНИ

______________________________________________________________________


Презентація фільму запорізьких істориків
«По той бік Дніпра»
у Харківському національному університеті
імені В. Н. Каразіна

У рамках презентації результатів проекту «По той бік Дніпра» у Харківському національному університеті ім. В. Каразіна науковці Запорізького наукового товариства імені Я. Новицького, історичного факультету ЗНУ, Запорізького обласного товариства дослідників історії і культури Центральної та Східної Європи за підтримки Центру українських студій імені Д. Багалія, кафедри українознавства філософського факультету та історичного факультету ХНУ переглянули та обговорили 7-8 травня документальний фільм «По той бік Дніпра».

Наші дослідники – кандидати історичних наук, доценти Ольга Маклюк та Сергій Білівненко – презентували результат більш як восьми місяців усноісторичних, соціологічних і політологічних досліджень ментальних кордонів, проведених в населених пунктах різних регіонів України, зокрема, в Бердянську, Запоріжжі, Львові, Мелітополі, Острозі та Харкові.


У рамках заходу було представлено збірку наукових матеріалів проекту «По той бік Дніпра: вплив контраверсійних образів «іншого» українця на формування ментальних кордонів».

Організовано захід було завдяки зусиллям кандидата історичних наук, доцента кафедри українознавства Наталі Аксьонової. Модератором зустрічі був керівник Центру українських студій імені Д. Багалія, кандидат історичних наук Тарас Чугуй. Виступили з коментарями до фільму: доктор історичних наук, професор Дмитро Чорний; кандидат історичних наук, доцент Андрій Домановський; кандидат історичних наук, доцент В’ячеслав Потоцький.

Та найбільш цінною була реакція студентів Харківського національного університету, серед яких були представники трьох східноукраїнських областей (Харківської, Луганської та Донецької). Вони відзначили доступність для сприйняття створеного фільму, проте відкрито вказували і на недоліки. Наостанок дійшли висновків щодо значимості даного наукового продукту та його сьогоденної актуальності.

Як зазначалося, навчальний фільм розраховано на учнів старшої школи та студентів вищих навчальних закладів. Переглянути його можна за наступним посиланням
https://www.youtube.com/watch?v=RAKHkeWcbJc

 

____________________________________________________________________________