НОВИНИ

______________________________________________________________________


Святкуємо «Баба Марта»

1 березня 2021 р. о 17.00 на платформі Zoom відбудеться онлайн засідання клубу «Слов’янські виміри», яке буде присвячено святу зустрічі весни в Болгарії.

Перший весняний місяць у народному уявленні болгар персоніфікований в образі Баби Марти, яка має мінливий характер, що позначається на березневій погоді, -  то Баба Марта є доброю і ласкавою, і тоді лагідно світить сонце, то вона сердита і обурена, і тоді віють холодні вітри.

Головним звичаєм свята 1 березня є дарування і носіння мартениць - прикрас-оберегів із червоних і білих ниток, які, згідно з народними віруваннями, мали захищати від хвороб ізурочення, приносити здоров’я, удачу та довге життя.

Мартениця увійшла до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Більше дізнатись про традиції, звичаї та легенди, пов’язані із цим святом, а також власноруч виготовити мартеницю зможуть всі охочі, долучившись до заходу за посиланням
https://us02web.zoom.us/j/87205886621 Ідентифікатор конференції: 872 0588 6621.

Майстер-клас зі створення мартениць проводить доцент кафедри туристичного бізнесу та країнознавства к.і.н. Наталя Аксьонова.

Матеріали, необхідні для виготовлення традиційної мартениці “Пежо і Пенда”: картон (5 см х8 см), 20 м білої та 20 м червоної вовняної нитки, ножиці.

Організаторами заходу виступають:
Кирило-Мефодіївський центр Центральної наукової бібліотеки, Центр українських студій імені Д. І. Багалія, Центр болгаристики і балканських досліджень імені М. Дринова, кафедра туристичного бізнесу та країнознавства факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, благодійна організація “Благодійний фонд імені Іоанна Рильського”.

Модератор заходу: бібліотекар Страшнюк Йоліана Сергіївна.
Метою заходу є популяризація знань про нематеріальну культурну спадщину болгар України та побутування традиційних оберегів у сучасній культурі.

Запрошуємо усіх,
хто цікавиться культурою балканських народів!

____________________________________________________________________________