НОВИНИ

______________________________________________________________________


Презентація монографії 

«Від філософії науки до постмодерних студій культури:
кафедра теорії культури і філософії науки
в новому тисячолітті»

(20 грудня 2019 року)

20 грудня 2019 року на філософському факультеті відбулася значна та довгоочікувана подія: святкування виходу монографії «Від філософії науки до постмодерних студій культури: кафедра теорії культури і філософії науки в новому тисячолітті», присвяченої пам'яті засновника та першого завідувача кафедри теорії культури і філософії науки, професора, доктора філософських наук Івана Захаровича Цехмістра (1937-2017). 

Наукові редактори й автори концепції монографії - професор Д.В. Петренко і професор В.А. Суковата.

Монографія містить статті 23 українських і зарубіжних вчених із близького наукового кола І.З. Цехмістра, його учнів, однодумців, колег, колишніх аспірантів і докторантів, які самі стали кандидатами і докторами наук, знаними вченими.

Монографія відображає еволюцію творчих пошуків та зацікавлень проф. І.З.Цехмістра та викладачів кафедри протягом 1990–2018-х років.

Публікація монографії стала можливою завдяки самовідданій праці наукових редакторів, а також зусиль членів редколегії - проф. О.В. Титар, доц. І.П. Білецького, доц. О.О. Савчука, ст. викладача К.Г. Фісун, ст. викладача О. К. Савельєвої.

На презентацію монографії була запрошена родина проф. Цехмістро – його дружина Людмила Миколаївна, донька Ірина, син Роман, які самі працюють викладачами харківських університетів. Вони виступили на презентації зі словами подяки за збереження пам’яті проф. І.З. Цехмістра та видання монографії на його честь.

На презентації монографії виступив декан філософського факультету проф. І.В. Карпенко, який відмітив великий внесок проф. Цехмістра в розвиток філософії в Україні та унікальну особистість цієї людини. 
Наукові редактори подякували деканові за всебічну підтримку видання монографії.

Також в презентації прийняли участь автори монографії, колеги з філософського факультету та інших університетів Харкова, які виступали з промовами і згадували неординарну та творчу індивідуальність Цехмістра. Переважна частина присутніх вказувала, що вони вважають себе науковими «учнями» І.З. Цехмістра, у якого завжди можна було навчатися не тільки творчості, але й любові до життя, щирого відношення до людей, поваги до науки.

____________________________________________________________________________