НОВИНИ

______________________________________________________________________


Семінар «Рауманаліз Лакана»: п'ятий рік

Шановні колеги!

Запрошуємо до участі у кафедральному семінарі

кафедри
теоретичної і практичної філософії
імені професора Й.Б. Шада.

П'ятий рік семінару «Рауманаліз Лакана» стане продовженням довгого і звивистого шляху виступів з доповідями на тему «Фотографія як аутопія», присвячених матеріалістичної археології відповідних метафор в текстах Жака Лакана про об’єкт маленького а. Спочатку (в перший рік доповідей за вказаною темою) відбувся відхід від теми, оскільки потрібно було визначитися з тим, як Маркс і Енгельс підступали до розуміння оптичних медіа (так виникла ціла низка текстів про камеру обскуру, чарівний ліхтар, фантасмагорію, панораму, калейдоскоп, фотографію, - до яких в цьому році приєднаються туманні картини). Тепер же відхід від основної теми відбудеться через необхідність прояснення деяких ключових для нас марксівських термінів і конструкції нових понять; крім того, ми повернемося до аналізу капіталістичного універмагу для того, щоб порівняти його з радянським універмагом, а також трохи торкнемося українських реалій (наприклад, пошуків харківського універмагу на пл. Рози Люксембург і сформулюємо поняття української національної буржуазії).

Крім заявлених нижче тем доповідей, ми плануємо виступити з текстом про «поняття психології в роботах Карла Маркса 1840-х рр.», а також зробити історико-філософський екскурс з приводу тексту Л. Альтюссера «Від «Капіталу» до філософії Маркса» (він зараз пишеться для публікації відповідного перекладу з французької на українську) і порівняти альтюссерівське читання Маркса-Лакана з рауманалітичним (тобто, два, а може, і три доповіді по Альтюссеру). Можливо, що після таких звивистостей ми нарешті зможемо з рауманалітичних позицій перечитати кейс Фройда про гомосексуальну, паранойяльну жінку і влаштувати очну ставку з лаканівським фотографічним «поглядом», щоб потім актуалізувати всі наші напрацювання в аналізі селфі.

Список доповідей:

1. Про історико-філософський генезис поняття «цивілізуючий вплив капіталу».

2. Про поняття «речова-особиста залежність».

3. Чи є теологія Мартіна Лютера одним з джерел метафори Карла Маркса про ідеологію як камеру обскуру?

4. Про радянський універмаг 1930-х рр. як а-утопію. Компаративістський аналіз капіталістичного і радянського універмагів.

5. Підступи до аналізу харківського універмагу ХАТОРГ’а на площі Р. Люксембург. Роздрібна торгівля в Харкові і соціально-класові суперечності радянського суспільства (на підставі матеріалів діяльності ХАТОРГа в 1930-1932 рр., знайдених в Державному архіві Харківської області).

6. Маркс і Енгельс в контексті оптичних медіа XIX століття. Туманні картини як прообраз кінематографа.

7. Про поняття української національної буржуазії.

____________________________________________________________________________